Skip to content

A látogatás higiénés rendje

Nehéz időszak, mikor szerettünk kórházi ápolásra szorul. Teljesen természetes, hogy szeretnénk felépülését segíteni. A látogatással, gondoskodással tudjuk támogatni őt lelkileg.
Fontos azonban, hogy az alábbi néhány szabály betartásával testi jólétét se veszélyeztessük, egyben az otthoni környezetünkben élőket is megvédjük a fertőzésektől:

 1. Ha betegek (megfázás, influenza, hasmenés), ne látogassák hozzátartozóikat, ismerőseiket, inkább telefonon tartsák a kapcsolatot.
 2. Egészségügyi okok miatt és gyermekeik védelmében 6 éven aluli gyermeket ne hozzanak látogatóba!
 3. Érkezéskor és távozáskor végezzenek kézmosást, kézfertőtlenítést. Kórházunkban a látogatók számára külön kézfertőtlenítőszer adagoló készülékek kerültek felszerelésre, használják ezeket.
 4. Amennyiben hozzátartozójuk állapota lehetővé teszi, ne a kórteremben, hanem egyéb osztályos helyiségben (pl. társalgó, ebédlő) látogassák.
 5. A betegek nyugalma érdekében és közegészségügyi szempontokból kettőnél több látogató ne tartózkodjon a kórteremben. A látogatások során kerüljék a hangos beszédet és a szoros
  kontaktust.
 6. Intenzív Osztályra és elkülönített betegekhez csak védőöltözet felvétele és higiénés kézfertőtlenítés után mehetnek be a látogatók. A látogatás 5-10 percnél ne tartson tovább.
 7. Figyeljenek a betegágyak tisztaságára, arra utcai ruhában ne üljenek, ne pakoljanak.
 8. Csak olyan nem romlandó ételt és annyit vigyenek be, amit a beteg könnyen el tud fogyasztani, illetve melynek átmeneti hűtve tárolása megoldható. Az orvos által előírt diétát
  tartsák be. Szeszesitalt bevinni nem szabad.
 9. A törvény tiltja egészségügyi intézményekben a dohányzást, kérjük, saját és a betegek érdekében mellőzzék ezt!
 10. Járvány esetén illetve járvány megelőzési céllal a kórház vezetősége részleges vagy teljes intézményre kiterjedő látogatási tilalmat rendelhet el. Ezt a betegek érdekében tartsák be.
 11. A vizitek és a kezelések alatt ne tartózkodjanak a kórteremben.
 12. Figyeljenek a kórház házirendjének és az osztályos látogatási rendnek a betartására.